Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

WOK 1 en WOK 2; hoe zit dat?

Een auto kan een zogenaamde WOK-status ontvangen. Deze status van WOK betekent “Wacht op Keuren”. Een WOK kan worden afgegeven door de Politie, een schade-expert van een verzekeringsmaatschappij en de RDW als een auto schade heeft. De RDW registreert deze status in het kentekenregister waardoor de status zichtbaar wordt (en blijft) in verschillende systemen wanneer het kenteken wordt geraadpleegd. Hierdoor is dus zichtbaar dat een voertuig (ernstige) schade heeft gehad.

U mag met het voertuig niet (meer) op de openbare weg rijden als deze een WOK heeft ontvangen. Indien de auto al in Nederland is geregistreerd en deze ontvangt de WOK dan lopen de verzekeringsplicht, (eventuele) APK-plicht en motorrijtuigenbelasting gewoon door. Bij het importeren van een auto met schade is dat niet van toepassing aangezien deze nog geen Nederlandse registratie heeft.

Bij het importeren van een auto kunt u tegen een aantal mogelijkheden lopen; de auto krijgt geen WOK-status, de auto krijgt een zogenaamde WOK-2 status of de auto krijgt een zogenaamde WOK-1 status.

Een voertuig met schade die aan 1 of meer van de onderstaande punten voldoet krijgt een WOK-1 status:

 • Dragende carrosseriedelen zijn ernstig vervormd
 • Langs balken van het chassis zijn ernstig vervormd
 • Eén of meer deurstijlen zijn ernstig vervormd
 • Dak is verwijderd of deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt
 • Eén of meer wielophangingen zijn ernstig vervormd in combinatie met tenminste één van de overige punten
 • Ernstige brandschade of waterschade
 • Frame is ernstig beschadigd (motorfiets)

Een voertuig met schade die aan 1 of meer van de onderstaande punten voldoet krijgt een WOK-2 status:

 • Niet goed sluiten van motorkap, kofferdeksel en deuren (artikel 5.2.41 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)
 • Toestand van de ruiten; zichtveld verhinderd, alleen afkeuren bij overduidelijke beschadigingen (artikel 5.2.42 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)
 • Scherpe delen, gevaar voor losraken; bv losse bumper, schermen, spiegels enz. (artikel 5.2.82 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)
 • Bevestiging verplichte verlichting (artikel 5.2.55 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)
 • Toestand verplichte verlichting; bv lichtarmatuur stuk/ontbreekt, geen controle op werking verlichting (artikel 5.2.55 lid 3 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)

WOK-2 is dus minder “ernstig” dan een WOK-1. Overigens is dit onderscheid in het kentekenregister niet terug te vinden. Dus een auto met niet heel ernstige schade als een motorkap die niet dicht gaat of een gebroken voorruit kan een WOK-status in het kentekenregister krijgen. Later is dan niet te zien dat dit een auto met een WOK-2 is en niet een auto met ernstige schade die een WOK-1 heeft gehad.

Als u met de auto de openbare weg op wilt met een WOK-status zal deze eerst gekeurd moeten worden door de RDW. De auto krijgt dan een zogenaamde schadekeuring. Voor een schadekeuring aan een auto (tot 3.500kg) kunt u niet bij alle keuringsstations terecht. Hiervoor kunt u alleen een afspraak maken bij het RDW-keuringsstation in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Veldhoven, Zwijndrecht of Zwolle. Deze keuringsstations zijn voorzien van de juiste apparatuur om uw voertuig te keuren en de adressen van deze specifieke stations vindt u hier.

Bij de schadekeuring doet de RDW een meting aan de auto om de maten van de carrosserie te vergelijken met de oorspronkelijke fabrieksgegevens zoals bekend bij de RDW. De RDW controleert ook de uitlijning van de wielen. Hiervoor moet u alle beplating aan de onderzijde van het voertuig verwijderen. Heeft uw voertuig aanzienlijke schade gehad dan is het verstandig om vóór de keuring de uitlijning te (laten) controleren en zo nodig te (laten) corrigeren.

Als de auto wordt goedgekeurd beëindigt de RDW de zogenaamde ‘Wachten op keuring’ (WOK)melding in het kentekenregister. U mag niet eerder de weg op totdat deze melding is verwijderd in het kentekenregister. U ontvangt hierover een brief van de RDW. Op de website van de RDW kunt u dit ook controleren.

De RDW keurt uw voertuig niet automatisch voor APK. Als u uw voertuig ook direct voor de APK wilt laten keuren, dan moet u dit duidelijk aangeven als u de afspraak maakt. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

De kosten bij de RDW om de weg op te mogen na een WOK-status (excl. BTW):

 
Schadekeuring voertuig t/m 3500 kg€46,00
Heractivering kentekenbewijs€64,00
APK keuring, motorvoertuig tot 3.500 kg€55,00
Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?