Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

Vergunninghouders: Fout aangifte advies

De belastingdienst heeft een nieuw wapen in de strijd tegen auto import bedacht. Dit keer wel een heel ernstig foute! Vooralsnog is dit enkel toe te passen op zgn. Artikel 8 BPM Vergunninghouders. Als u BPM aangifte op “normale wijze” doet en dus geen BPM vergunninghouder bent, is dit bericht vooralsnog voor u minder actueel. 

Wat is er aan de orde? Vergunninghouders doen bij registratie van een te importeren auto feitelijk nog geen BPM aangifte. In plaats daarvan doen zij “Melding BPM”. Op basis van de melding en de RDW inschrijving wordt een niet tenaamgesteld kenteken afgegeven. Pas nadat de BPM vergunninghouder de onderhavige auto heeft verkocht, doet zij in de maand volgend op de tenaamstelling, de feitelijke aangifte. 

Ambtenaren sturen vergunninghouders momenteel brieven met de titel “Herrekend bruto BPM-bedrag/gewijzigde gegevens”. In deze brieven wordt de vergunninghouder geadviseerd om de gewijzigde gegevens ten aanzien van de aangifte over te nemen in zijn maandaangifte. Daarbij zou hij de gegevens van zijn aanvankelijke melding dienen te laten vervallen. Doet de vergunninghouder dat, dan zou dat een instemming zijn met de mening van de inspecteur dat de aanvankelijke melding onjuist is geweest. Daarvan kan natuurlijk NOOIT sprake zijn geweest. De melding is, net als de gebruikelijke aangifte, stellig, overtuigend en zonder voorbehoud. Volgt de vergunninghouder het “advies” op, dan voorkomt hij een mogelijke naheffing en eventuele boete. Naar onze overtuiging is het advies buitengewoon onwettig. De inspecteur mag NOOIT de aangever adviseren om zijn aangifte aan te passen. 

Ons advies: volg uw eigen melding in de maandaangifte. Mocht er sprake zijn van een naheffing, kunt u die met vertrouwen tegemoet zien. Uw aangifte was immers stellig, overtuigend en zonder voorbehoud. Juist derhalve! 

Heeft u vragen of een BPM naheffing? Richt u vrijblijvend tot de juristen van Euro Auto Logic B.V.

Euro Auto Logic: www.euroautologic.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?