tips voor de BPM aangifte van een import auto, motor of camper


Gaat u BPM aangifte doen? Let dan op onderstaande aandachtspunten:

Maak een kopie van het buitenlandse kenteken en het CVO voordat u naar de RDW gaat.


Als u naar de RDW gaat voor een import inspectie moet u het complete buitenlandse kenteken inleveren. Deze krijgt u niet terug. Maak dus een kopie voordat u dit belangrijke document inlevert. Het CVO (“certificaat van overeenstemming”, de Europese goedkeuring van het voertuig) is een belangrijk document met alle technische gegevens van de auto.

Sinds 19 september 2018 krijgt u geen geprint “formulier ten behoeve van de BPM aangifte” meer van de RDW. De gegevens worden digitaal doorgegeven, maar u kunt dus niet controleren of dit goed gaat. Bewaar daarom altijd een kopie van het buitenlands kenteken en het CVO.

Verzoek de RDW om een bevestiging van het verzenden van het formulier t.b.v. de BPM aangifte naar de Belastingdienst.


Omdat de RDW het “formulier ten behoeve van de BPM aangifte” (de “werkorder”) niet meer print en aan u overhandigd kunt u niet controleren of dit formulier daadwerkelijk verstuurd wordt naar de Belastingdienst. Voorheen was u hier zelf verantwoordelijk voor, maar sinds 19 september 2018 verstuurd de RDW de gegevens digitaal.

Vraag daarom altijd om een bevestiging dat het formulier is verstuurd naar de Belastingdienst, bijvoorbeeld door u in de CC te zetten als het formulier wordt verstuurd. Daardoor loopt u geen vertraging op in het proces en heeft u bewijs dat u BPM aangifte kunt doen.

Zet een handtekening op pagina 6 van het BPM aangifte formulier.


Op de 6e pagina van de aangifte formulieren moet een handtekening staan degene die BPM aangifte doet. Deze handtekening wordt nog wel eens vergeten, wat het proces vertraagd. Controleer dus altijd even of de handtekening er staat.

Doet u aangifte met een taxatierapport? Voeg een kopie van de aankoopfactuur toe aan de BPM aangifte.


Volgens de regels van de Belastingdienst moet er bij een BPM aangifte met een taxatierapport een aankoopfactuur toegevoegd worden. Als dit niet gedaan wordt vertraagd dat het proces. Waarom dat alleen bij een taxatierapport van toepassing is, is onduidelijk.

Een aankoopprijs zegt namelijk niets over de waarde zoals bepaald in een taxatierapport. Als iemand goed kan onderhandelen kan hij een lagere prijs afdwingen dan iemand die dat niet kan of wil. Als de waarde van een factuur de basis zou zijn voor de bepaling van de te betalen BPM zou dat bijzondere situaties op kunnen leveren.

Een taxatierapport is bepaald door een onafhankelijk register taxateur die de waarde objectief bepaald. Wat u betaalt voor een voertuig zegt dus niets over de rest BPM.

Vergeet niet de aankoopfactuur toe te voegen zodat uw BPM aangifte in ieder geval direct verwerkt wordt.

Heeft u de auto laten taxeren? Wijzig de staat van de auto niet voordat u naar de RDW gaat. De auto moet 6 dagen na BPM aangifte in dezelfde staat blijven zoals vermeld in het taxatierapport.


Als uw auto is getaxeerd vanwege schade of andere waarde-verminderende factoren doet u BPM aangifte op basis van een taxatierapport. Als een voertuig schade heeft en deze bij de RDW wordt aangeboden voor een import inspectie dan maakt de RDW foto’s. (Keuringsproces op de website van de RDW) Wat het doel is van het maken van die foto’s is niet duidelijk maar die foto’s kunnen dus altijd beschikbaar komen als daar een reden voor is.

Naast dat de RDW foto’s maakt is het een eis van de Belastingdienst om het voertuig tot 6 werkdagen na BPM aangifte in dezelfde staat te houden zoals beschreven in het taxatierapport. (afschrijving BPM met taxatierapport website Belastingdienst). Dit in verband met een eventuele oproep om de auto, motor of camper te laten zien bij de Domeinen Roerende zaken voor een zogenaamde herinspectie of hertaxatie. Dit kan voorkomen als de Belastinginspecteur op basis van het taxatierapport twijfels heeft over de schadecalculatie. Tijdens een herinspectie worden de vermelde beschadigingen en waardeverminderende factoren gecontroleerd door een ambtenaar van de dienst Domeinen.

CO2 uitstoot niet bekend? Verzoek bij de RDW om vaststelling van de CO2 uitstoot.


Is de CO2 uitstoot niet bekend omdat er geen CVO bij de auto zit of omdat dit niet vermeld staat op het kenteken? Eis dan van de RDW dat de CO2 uitstoot bepaald wordt. Doet u dit niet, dan wordt de CO2 uitstoot vastgesteld op de maximale waarde.

In 2018 is dat voor benzine 507 g/km en voor diesel 356 g/km

Heeft de auto APK nodig? U kunt de APK laten overnemen uit het buitenland als die nog geldig is. De RDW import inspectie is geen APK keuring. U kunt direct een APK keuring laten uitvoeren door de RDW of direct nadat u de kentekencard heeft ontvangen.


Als u een auto importeert uit het buitenland moet deze ook APK gekeurd zijn als u de weg op wilt. Op de website van de RDW vindt u exact wanneer een auto gekeurd moet zijn.

Als er een buitenlandse APK op uw voertuig zit kan deze overgenomen worden in Nederland, zodat u niet direct een APK nodig heeft.

De voorwaarden van de RDW voor overname van een buitenlandse APK:

  • Buitenlandse APK-rapport (origineel). Dit moet u laten zien bij de keuring.
  • Buitenlandse APK is nog geldig.
  • Buitenlandse APK-rapport is een origineel document, afkomstig uit een EU- of EVA-land.
  • Buitenlandse APK-rapport komt uit hetzelfde land als de buitenlandse registratie.

Heeft de auto schade? Denk aan een WOK registratie. Zorg er voor dat het formulier t.b.v. de BPM aangifte verstuurd wordt door de RDW aan de Belastingdienst.


Als u een voertuig met schade importeert kunt u een zogenaamde WOK status ontvangen op de auto. U vindt hier alles over WOK: WOK 1 en WOK 2; hoe zit dat?

Als u met een schadevoertuig aangifte doet wil de RDW ambtenaar nog wel eens overwegen dat BPM aangifte niet kan. De RDW gaat daar echter niet over. Eis daarom van de ambtenaar van de RDW dat het formulier t.b.v. de BPM aangifte digitaal verstuurd wordt naar de Belastingdienst. Vraag in deze situatie zeker om een bewijs van verzending

Het bedrag op de BPM aangifte moet gevolgd worden door de Belastingdienst. Daar mag niet van afgeweken worden.


Uw BPM aangifte doet u naar eer en geweten op de beste manier. De ambtenaar van de Belastingdienst dient uw BPM aangifte te volgen en u een BPM betaalbericht te sturen voor het bedrag dat u aangeeft op het aangifteformulier.

Een BPM ambtenaar mag niet voor het BPM betaalbericht afwijken van uw BPM aangifte. Als de Belastingdienst het niet eens is met uw aangifte dan kan er een naheffing worden opgelegd. Echter kan er niet op voorhand een wijziging door een belastingambtenaar worden doorgevoerd.

Betaal daarom altijd exact het bedrag dat u op uw BPM aangifte heeft vermeld.

Krijgt u een bericht of verzoek van de Belastingdienst? Neem altijd eerst contact op met uw taxateur.


Krijgt u een verzoek telefonisch, per mail, per post of op een andere wijze van de Belastingdienst? Neem dan altijd contact op met uw taxateur of met ons kantoor. Op die manier kunnen wij er voor zorgen dat u BPM aangifte op de juiste en snelste manier verwerkt wordt.