Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

‘Sjoemelen met auto-import wordt moeilijker: kabinet pakt ‘boefjes’​ aan’​

Fake News bestaat dus echt

Wat een schandelijk bericht gisteren in een uitzending van RTL Nieuws! (hier kunt u het bericht “Sjoemelen met auto import wordt moeilijker…” lezen). De NOS laat zich er vooralsnog niet voor lenen. Staatssecretaris Menno Snel komt dus kennelijk af met de ‘onafhankelijke taxatie’, gecontroleerd door de ‘onafhankelijke overheid’ waarbij hij zelf aangeeft dat dit ‘meer BPM oplevert’. Gaat de RDW dit dan uitvoeren? Dat laatste is vandaag bevestigd. 

Grootste giller in dit bericht/nieuws item in de uitzending van RTL Nieuws was wel het tonen van een auto waarvan de deur van de kennelijk als schadeauto ingevoerde auto geschuurd en geplamuurd maar nog niet gespoten was. Dat is een stukje waardevermindering dat nog maar een schamel BPM voordeeltje oplevert. De onwetende importeur was kennelijk -en onterecht- bang voor een WOK melding en communicatie. Dat effect is al door ons geëlimineerd en bestaat niet meer. Een schadeauto kan gewoon worden ingevoerd en het WOK gegeven wordt niet meer gecommuniceerd. De importeur in kwestie is gewoon bestolen van zijn extra BPM ‘voordeel’ (lees: zijn EU recht!) op BPM afdracht op basis van de werkelijke waarde van de auto ten tijde van het overschrijden van de landsgrens.

En vervolgens vertelt meneer Dietz van de RDW dat er vaak getracht wordt BPM te ontduiken ‘door een aircoknopje te verwijderen’. Wanneer je dat als RDW-er beweert, sta je anno 2019 toch wel héél ver van de RDW werkvloer verwijderd. Dan ben je gewoon een regelrechte ‘anti-import-populist’ die het liedje van Menno Snel fluit om een kennelijke opdracht van -toch al- je broodheer in de wacht te slepen. Zo oprecht is de RDW niet gebleken in het verleden. Regelmatig -zie ook de ‘misleidende WOK publicatie‘ (eigen woorden RDW), de al eerder verboden keuring van importauto’s (identificeren mag), de discutabele (thans in geschil) vergoeding voor die identificatie, de jaren geleden afgeschafte wachttijd voor de import en ga zo maar door. Iemand ooit een excuus gehad? Echter: voor iedere oplossing wordt wel weer een nieuw probleem bedacht.

Wordt er dan niet gesjoemeld? Ja… er wordt gesjoemeld! Maar waar wordt dat niet? Politici sjoemelen, autofabrieken werden beroemd en verdoemd door sjoemelen, sommige RDW-ers sjoemelen met vriendjes en de ene taxateur neemt t nauwer met de redelijkheid dan de andere. En sjoemel zo nog maar even door…

Praten wij dat daarmee goed? Nee, zeker niet! Maar wij willen het wel graag nuanceren. Als taxateurs van vele duizenden importauto’s willen wij onze klanten niet in een kwaad daglicht gesteld zien worden. Natuurlijk gaan ook wij voor het maximale voordeel voor onze klanten. Daarbij zijn wij niet bang … Maar is dat raar? Sjoemelen wij dan? Geen sprake van! Wij verwachten van onze accountant dat hij onze belastingaangiften zodanig opstelt dat wij niet meer dan noodzakelijk en niet minder dan rechtvaardig onze zakelijke belastingen afdragen. Sjoemelt die accountant dan om dat doel te bereiken? Tuurlijk niet. Importeurs zien de taxateurs eveneens als belastingadviseurs. Dat wil de overheid niet en dat ‘mogen’ we niet zijn, maar het effect van ons werk leidt nu eenmaal tot die opinie. Maar wat is de omvang van ‘het gesjoemel’? Dat weet niemand! Als het in deze uitzending getoonde ‘gesjoemel’ als sjoemelen betitelt wordt; wat blijft er dan over aan wérkelijk gesjoemel? Het is in onze overtuiging een vorm van afgunst door bepaalde ambtenaren die niet bestaande ‘woekerwinsten’ vermoeden, zonder daarvoor aanwijzingen te hebben, laat staan er goed onderzoek naar hebben gedaan. Feiten weet men simpelweg niet. De overheid weet niet eens hoeveel geld aan proceskosten in dit kader wordt betaald. Vaak wordt het ook niet eens betaald ondanks de executoriale titel (uitspraak rechtbank/hof), maar dat is iets anders. Ook daarvoor gaan we dan wéér de strijd aan. Het is toch van de zotte dat er geroepen wordt, maar niets maar dan ook niets wordt onderbouwd. De autobranche wordt telkens in kwaad daglicht gesteld. En als je importeert dan moet je wel héél slecht zijn!

Probleem is dat de overheid niet met de taxateurs-organisaties praat maar wel over de taxateurs. Wij hebben hemel en aarde bewogen om ons werk te mogen toelichten. We komen daarbij niet verder dan uitsluitend bij de rechtspraak. Het is daadwerkelijk te zot voor woorden!

Wij zien uit naar de ‘oplossing’ tegen het vermeende sjoemelen. Die oplossing ligt nog ‘in de toekomst’ aldus de website van de Rijksoverheid. Het zal wel weer een oplossing worden waar een nieuw probleem uit ontstaat. De overheid heeft diepe zakken om te procederen en tijd genoeg.

Laat u niet ontmoedigen door dit FAKE NEWS! Het bestaat dus echt als manipulatief instrument.

Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?