Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

Importbelemmering opgeheven

In een brief aan een klant van B&P, die een klacht had ingediend omdat de RDW zijn CO2-berekeningen op basis van het SKAT niet accepteerde, geeft de RDW aan de van de Deense registerautoriteit SKAT over te nemen. Ook geeft de RDW aan de CO2-gegevens van de Spaanse onderhoudskaart weer te kunnen gaan toepassen.

Wij wezen de RDW de laatste maanden op haar sterke importbelemmering door haar starre houding tegen overname van de CO2-waarde uit het SKAT-register en de Spaanse onderhoudskaart. Zie ook dit artikel en dit artikel. Het is goed om te merken dat onze inspanningen zijn vruchten lijken af te werpen. Onze klanten merken hier nu al de voordelen van. Het scheelt een hoop tijd en geld nu deze gegevens ook geaccepteerd worden bij de BPM-aangifte.

De CO2-waarde dient als grondslag voor de berekening van de BPM. Als deze waarde niet vermeld wordt op het kentekenbewijs, eiste de RDW tot nu toe een CVO (Certificaat Van Overeenstemming), het ‘geboortebewijs’ van een auto. Als deze niet beschikbaar is, zoals bij auto’s uit Spanje en Denemarken, gebruikte de RDW een rekenmethode die op buitensporig hoge waarden uitkomt. Voor deze auto’s moet dan te veel BPM betaald worden. Een CVO kan worden besteld, maar dat is prijzig en de levertijden kunnen lang zijn. Het eisen van een CVO is dan ook in strijd met de Europese regelgeving aangezien het afdwingen de auto-import belemmert.

Als gevolg van het toelaten van de Deense data uit het SKAT-register en de Spaanse onderhoudskaart voor de bepaling van de CO2-waarde, lijkt de importbelemmering dan ook opgeheven. Daarmee is naar aanleiding van onze gezamenlijke actie richting de RDW het doel bereikt.

Het is nu dan ook niet langer vereist om een CVO te overleggen en kan er in het vervolg worden volstaan met de CO2-gegevens uit het Deense SKAT-register en van de (meestal aanwezige) onderhoudskaart van Spaanse auto’s. Hierdoor is het niet alleen eenvoudiger deze auto’s te importeren, maar is er ook sprake van een aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing, omdat het CVO niet meer ‘gekocht’ hoeft te worden.

Indien u op grond van de eerdere werkwijze door de RDW en Belastingdienst bent benadeeld in de bpm-afdracht verwijzen wij u graag naar Euro Auto Logic voor een bezwaar tegen uw eigen aangifte of de naheffing.

Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?