Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

Huurauto importeren? Pas op!

Bij het importeren van een huurauto of meerdere huurauto’s is het zaak goed op te letten bij het doen van uw bpm aangifte. Wanneer een (import)auto een verleden heeft als huurauto, kent de markt daar een lagere waarde aan toe. Dat blijkt onder andere ook uit de specifiek benoemde waardering als ‘ex-rental’ in taxatiesysteem Xray. Steeds vaker zien wij ‘slimme taxateurs’ van andere bureau’s en ook ‘slimme importeurs’ die standaard de huurauto optie aanvinken om zo tot een lagere BPM afdracht te komen. Is dat wel slim?

Nee dus! En zeker niet waar recent ons hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad der Nederlanden (HR), hierover een uitspraak heeft gedaan. De HR oordeelde dat ex-huurauto’s niét te vergelijken zijn met niet ex-huurauto’s. Dat houdt in dat de HR het eens is met een afwijkende waardering. Wanneer je een niet ex-huurauto waardeert als een wél ex-huurauto doe je onjuist aangifte met alle gevolgen van naheffing en boete die daarbij horen. De inspecteur zal voor zijn naheffing teruggrijpen naar de ‘tabel BPM’ die op het aangiftemoment gold aangezien bij de aangifte die je deed geen alternatief door u als aangever is aangeleverd. Waar de aangifte bewust onjuist is geweest, geeft hem dit zélfs ruimte voor een fiscale boete.

De Hoge Raad oordeelt verder dat bij toepassing van een koerslijst die géén huurautocorrectie doorvoert, je deze koerslijst daarop niet zelfstandig op kunt aanpassen. Je kunt in de praktijk daarmee énkel Xray als koerslijst voor ex-rental toepassen. Met een taxatierapport is, mits goed gemotiveerd en geobjectiveerd, wél een waardevermindering voor ex-rental door te voeren.

Heeft uw ‘slimme taxateur’ zich, al dan niet in uw opdracht, ‘vergist’? De gevolgen zijn voor de aangever en niet voor de taxateur. Het is zaak uw aangiften te beoordelen op onjuistheden wat dit betreft. De inspecteur kan u hierop, zoals bij iedere aangifte, 5 jaar lang naheffen en beboeten. Graag beoordelen wij vrijblijvend en discreet uw huidige wijze van aangifte waarna wij u een eerlijk advies geven; ook als u wél al op het slimme spoor zit. U mag daarvoor contact opnemen met Frank Bolsenbroek of via ons centrale e-mailadres.

Wilt u maximaal rendement bij uw BPM aangifte en daarbij oprecht BPM aangifte doen? Bolsenbroek & Partners adviseert u professioneel en gedegen binnen de normale mogelijkheden. Dat kan zowel met een koerslijst aangifte, een tabel aangifte als met een taxatierapport aangifte. De resultaten, ook na aftrek van van onze kosten, zullen u positief verrassen.

Het arrest Hoge Raad 28-02-2020

Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?