Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

BPM AANGIFTE VOOR HET IMPORTEREN VAN MOTORVOERTUIGEN

Als u een auto, motor, camper of bedrijfsauto (grijs kenteken) gaat importeren moet u BPM aangifte doen. Dit betekent dat u belasting moet berekenen en betalen voor het voertuig, de zogenaamde BPM (belasting personenauto’s en motorvoertuigen).

Voordat u met de auto, motor, camper of bedrijfsauto (grijs kenteken) naar de RDW gaat dient u te bepalen op welke manier u BPM aangifte wil doen. U mag BPM aangifte doen op de voor u meest gunstige manier. Eén van de manieren is BPM aangifte op basis van een taxatierapport, de zogenaamde tegenbewijs taxatie. Daarnaast kunt u aangifte doen op basis van de meest gunstige koerslijst of via de afschrijvingstabel van de Belastingdienst. Net wat voor u het beste uitkomt. We kunnen de beste manier geheel vrijblijvend voor u berekenen.

U dient dit voordat u naar de RDW bent geweest te bepalen daar de opname datum in het geval van een taxatie niet voor de RDW goedkeuringsdatum mag liggen. In dit artikel leest u waarom dat zo is.

U kunt door ons ook altijd vrijblijvend de BPM laten berekenen die u nog moet betalen voordat u tot aanschaf van de auto, motor, camper of bedrijfsauto (grijs kenteken) overgaat. Met deze gratis service komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. 

Het maken van een taxatierapport om op een objectieve wijze een reële waarde te bepalen is één van de manieren via de zogenaamde tegenbewijsregeling. We zijn al sinds 2004 specialist in het maken van taxatierapporten voor onder andere de BPM, de zogenaamde tegenbewijs taxatie.

 • Afschrijving op basis van een taxatierapport is niet bedoeld voor een motorrijtuig met essentiële gebreken waardoor u er niet mee kunt of mag deelnemen aan het verkeer. Deze gebreken moet u eerst herstellen. Een auto heeft essentiële gebreken als hij niet kan voldoen aan hoofdstuk vijf en zeven van de wegen verkeerswet. BPM voordeel behalen op een auto met essentiele gebreken is nog steeds goed mogelijk. Leest u dit artikel voor meer informatie en de mogelijkheden.
 •  

Als u een afspraak met ons maakt heeft u een aantal mogelijkheden. We kunnen bij u op locatie ter plekke een auto, motor of camper taxeren of u kunt bij ons terecht op onze vestiging in Heumen bij Nijmegen. De exacte adresgegevens vindt u hier op onze contactpagina.

Op het moment dat we bij u op locatie komen of u bij ons is de werkwijze in de basis hetzelfde. Voor een taxatie dient de register taxateur het voertuig altijd fysiek te zien. De volgende punten zijn belangrijk bij een fysieke taxatie:

 • aanwezigheid van het buitenlands kentekenbewijs en bij voorkeur de CVO/ CVO van de auto.
 • een schone en droge auto. Een auto die schoon, droog en netjes is, is zorgvuldiger te taxeren.
 • goede en bij voorkeur droge toegankelijkheid van de auto indien deze op uw locatie wordt opgenomen.
 • deel altijd uw eigen wetenschap met de taxateur omtrent de staat van en eventuele schade aan de auto. Lever hier bij voorkeur een schriftelijk overzicht van aan.
 • indien een voertuig technische schade heeft (motor/transmissie/aandrijving): zorgt u dan bij voorkeur voor een diagnoserapport van een dealer/specialist of revisiebedrijf en geef de taxateur hiervan een afschrift. (Dit kan echter alleen als de technische schade niet te kwalificeren is als een essentieel gebrek)

U kunt BPM aangifte doen op basis van een koerslijst indien dat voor u de meest gunstige manier van aangifte is. We kunnen voordat u BPM aangifte doet, de meest gunstige manier voor u berekenen. Het is altijd verstandig om verschillende koerslijsten (te laten) raadplegen, zodat u altijd de meest gunstige koerslijst gebruikt voor uw BPM aangifte. Afschrijving met koerslijst is bedoeld voor motorrijtuigen die in een zodanige staat zijn dat de eerder genoemde taxatie niet voldoende BPM voordeel voor u oplevert.

Volgens de Belastingdienst zijn dit de voorwaarden om een koerslijstaangifte te doen:

 • Toon de waarde van het motorrijtuig aan met een in de branche gebruikelijke koerslijst (een nogal ruim begrip, maar hier kunt u denken aan AutoTelexPro, XRAY, BOVAG/ANWB, EuroTax Exchange etc.)
 • Op de koerslijst staat de historische verkoopwaarde (consumentenprijs) en de inkoopwaarde in Nederland door een handelaar.
 • Gebruik de meest recente koerslijst.
 • U mag alleen gebruikmaken van de gegevens uit 1 koerslijst (een combinatie van koerslijsten mag dus niet).
 • Staat het motorrijtuig van een bepaald type en bepaalde leeftijd niet in een van de koerslijsten? Dan mag u ook een minder recente koerslijst gebruiken voor de berekening van de juiste afschrijving op dit moment. U mag geen buitenlandse koerslijsten gebruiken voor de vaststelling van het afschrijvingspercentage in Nederland.
 • De rest BPM die u dan dient aan te geven wordt bepaald door de handelsinkoopwaarde die de koerslijst aangeeft. Dit betreft dus de inkoopwaarde en niet de verkoopwaarde die koerslijsten vaak ook aangeven.

Voor een koerslijstaangifte is het niet nodig om de auto door ons fysiek te laten bekijken. Via email kunnen we u de benodigde papieren sturen om BPM aangifte op basis van koerslijst te kunnen doen.

U kunt BPM aangifte doen op basis van de forfaitaire tabel van de Belastingdienst. Hierbij wordt er een vast percentage afschrijving gebruikt waarbij er geen rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van een voertuig (bijvoorbeeld kilometerstand) en de werkelijke waarde van het voertuig. Voor met name wat oudere voertuigen (gemiddeld ouder dan 10 jaar, maar zeker niet altijd) kan dit de meest gunstige manier van BPM aangifte zijn.

De afschrijvingstabel vindt u hieronder:

 

Forfaitaire tabel
Is sinds het tijdstip waarop de auto of motor voor het eerst
in gebruik is genomen, een periode voorbij van ten minste
maar minder dandan is het percentageTel daar bij op voor iedere maand die helemaal of
voor een deel voorbij is sinds de periode uit
de eerste kolom
0 dagen1 maand0%8%
1 maand3 maanden8%3%
3 maanden5 maanden14%2,5%
5 maanden9 maanden19%2,25%
9 maanden1 jaar en
6 maanden
28%1,444%
1 jaar en
6 maanden
2 jaar en
6 maanden
41%0,917%
2 jaar en
6 maanden
3 jaar en
6 maanden
52%0,833%
3 jaar en
6 maanden
4 jaar en
6 maanden
62%0,75%
4 jaar en
6 maanden
5 jaar en
6 maanden
71%0,416%
5 jaar en
6 maanden
6 jaar en
6 maanden
76%0,416%
6 jaar en
6 maanden
7 jaar en
6 maanden
81%0,333%
7 jaar en
6 maanden
8 jaar en
6 maanden
85%0,333%
8 jaar en
6 maanden
9 jaar en
6 maanden
89%0,25%
9 jaar en
6 maanden
92%0,083%

 

Opmerkingen bij de tabel:

* Een periode die begint op de laatste dag van een maand en eindigt op de laatste dag van een kortere maand, is bij de berekening een hele maand. (Voorbeeld: 31 januari tot en met 28 februari is 1 maand, 31 januari tot en met 1 maart is 2 maanden)

*Voor een bestelauto geldt de eerste 5 jaar afschrijving met de forfaitaire tabel. Na 5 jaar is het afschrijvingspercentage van een bestelauto 100%. Dit betekent dat de te betalen rest BPM bij een bestelauto (grijs kenteken) na 5 jaar dus € 0,00 is. Er moet bij import van een grijs kenteken na 5 jaar ook nog steeds BPM aangifte gedaan worden via het BPM011 aangifteformulier.

BPM BEREKENEN?

Wat voor u de beste keuze is, is volledig afhankelijk van de auto en de specifieke gegevens van de auto. Zonder gegevens is dat niet te zeggen. Heeft u de auto online gevonden of heeft u de auto al staan en de gegevens bij de hand dan kunt u het beste door ons vrijblijvend laten berekenen wat de meest gunstige manier is. U kunt de gegevens hier invullen. Dit verplicht u tot niks maar geeft u wel een goed idee wat de BPM ongeveer zal gaan worden. We adviseren altijd de voor u meest gunstige manier, niet de voor ons meest gunstige manier.

 
 

ONZE KRACHT

ERVARING &
SAMENWERKING

LANDELIJKE
DEKKING

ACTIEF SINDS
2004

KOM IN CONTACT