Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

De RDW en BPM; wat hebben die met elkaar te maken?

De RDW is een onderdeel van het proces als u een auto, motor of camper wilt importeren. De RDW (tot 1996 was dit de afkorting voor Rijksdienst voor het Wegverkeer) bestaat officieel sinds 1949. De RDW is een zelfstandig bestuursorgaan zonder winstoogmerk welke onder ministerieel toezicht staat. De RDW is vooral bekend vanwege kentekenbewijzen en rijbewijzen. Wat doet de RDW bij het importeren van een auto en wat hebben zij te maken met de BPM?

Kentekens

De RDW geeft kentekens af. Voor auto’s bestaat het kenteken uit een combinatie van letters en cijfers. Het kenteken wordt op het nummerbord geplaatst welke op de auto gemonteerd wordt aan de voor- en achterkant zodat herkenbaar is dat de tekens horen bij een bepaald voertuig. Sinds 1 januari 1951 zijn kentekens al niet meer persoonsgebonden maar voertuiggebonden. Dit betekende een makkelijkere inning van belastingen, een betere verkeersveiligheid en een mindere diefstalgevoeligheid van persoonsgebonden kentekens.

Identificatie

Naast het uitgeven van kentekens doet de RDW nog veel meer. Voor het importeren van een auto doet de RDW een zogenaamde identificatie. Dit betekent dat de RDW de buitenlandse kentekenpapieren controleert, het chassisnummer controleert van de auto die geïmporteerd wordt en de kilometerstand registreert. Wilt u een auto importeren dan moet u eerst naar de RDW voor de identificatie. Pas nadat de auto geïdentificeerd is kunt u BPM aangifte gaan doen bij de Belastingdienst.

De RDW bepaalt dus geen BPM, berekent niet de BPM en heeft dus niks met de BPM te maken. De BPM wordt wel in het kentekenregister geregistreerd.

Tijdens de identificatie wordt het buitenlands kenteken ingenomen (maak een kopie voordat u naar de RDW gaat) en ontvangt u een formulier (de zogenaamde “werkorder”) waarop alle gegevens staan die in het kentekenregister worden geregistreerd. De auto moet fysiek naar de RDW toe voor deze identificatie. Bij de RDW keuringsstations kunt u terecht zonder afspraak tussen 8.00u-12.00u of u kunt een afspraak maken via “RDW afspraak maken”. Houdt rekening met lange wachttijden.

Waar kan ik terecht?

Voor het maken van een afspraak met de RDW kunt u terecht op de website van de RDW via deze link: maak afspraak RDW. Ook kunt u bellen met de RDW om een afspraak te maken. Het telefoonnummer is 0900-0739 voor particuliere bellers. Zakelijke bellers kiezen 0900-9739.

Er zijn op dit moment 16 keuringsstations in Nederland. Op ieder keuringsstation kunt u ook BPM aangifte doen. Er staat een aangiftezuil van de Belastingdienst waar u uw aangifte in kunt deponeren nadat u bij de RDW bent geweest en de “werkorder” heeft ontvangen. U dient ook BPM aangifteformulieren hiervoor in te vullen en bij te voegen.

Noord Nederland

In de provincies Groningen en Friesland zijn er 2 locaties. Woont u in de buurt van Groningen? Dan kunt u terecht op het volgende adres:

Keuringsstation Groningen

Duinkerkenstraat 25

9723 BP Groningen

Locatie (Google Maps)

Woont u bijvoorbeeld in Sneek, Leeuwarden of Heerenveen? Dan is locatie Heerenveen voor u het makkelijkste bereikbaar:

Keuringsstation Heerenveen

Jupiter 12

8448 CD Heerenveen

Locatie (Google Maps)

Midden en Oost Nederland

In de provincie Overijssel vindt u het keuringsstation in Zwolle en in Almelo voor identificatie en om uw BPM aangifte in te leveren. Vanuit bijvoorbeeld Apeldoorn, Lelystad en Harderwijk is het station in Zwolle goed bereikbaar en vanuit Enschede gaat u naar Almelo.

Keuringsstation Zwolle

Ossenkamp 2

8024 AE Zwolle

Locatie (Google Maps)

Keuringsstation Almelo

Van den Broekeweg 14

7602 PH Almelo

Locatie (Google Maps)

Arnhem en Nijmegen

In de provincie Gelderland vindt u het dichtstbijzijnde kantoor in Arnhem. Woont u in de omgeving van Nijmegen of Arnhem? Dan kunt u hier terecht:

Keuringsstation Arnhem

Malburgseveerweg 2

6833 HK Arnhem

Locatie (Google Maps)

Randstad

In de randstad zijn er 5 keuringsstations. Voor de provincie Noord Holland is de locatie in Amsterdam het meest praktisch. Woont u bijvoorbeeld Amstelveen, Hoofddorp, Alkmaar of Haarlem en wilt u een auto importeren? Dan kunt u hier terecht voor identificatie door de RDW en om uw BPM aangifte in te leveren:

Keuringsstation Amsterdam

Tijnmuiden 1

1046 AK Amsterdam

Locatie (Google Maps)

In de buurt van Gouda, Reeuwijk en Boskoop vindt u het keuringsstation in Waddinxveen. Dit zijn de gegevens:

Keuringsstation Waddinxveen

Coenecoop 290

2741 PL Waddinxveen

Locatie (Google Maps)

Woont u in Utrecht, Woerden, Houten, Vianen of een andere plek in de buurt van Utrecht. Nieuwegein is dan een logische locatie:

Keuringsstation Nieuwegein

Hollandhaven 11

3433 PD Nieuwegein

Locatie (Google Maps)

Voor Dordrecht, Barendrecht, Ridderkerk, Alblasserdam of een andere plaats onder Rotterdam is de locatie in Zwijndrecht goed bereikbaar. Dit is het adres:

Keuringsstation Zwijndrecht

Zoutverkopersstraat 4

3334 KJ Zwijndrecht

Locatie (Google Maps)

Rotterdam en alle plaatsen daar omheen kunnen het makkelijkste terecht voor een identificatie van de RDW en het inleveren van de BPM aangifte bij de locatie in Schiedam:

Keuringsstation Schiedam

Calandstraat 97

3125 BA Schiedam

Locatie (Google Maps)

Noord Brabant

In Brabant zijn er 4 locaties van de RDW verspreidt door de provincie.

In ’s-Hertogenbosch zit een keuringsstation voor iedereen die daar in de buurt gevestigd is:

Keuringsstation Den Bosch

Hedikhuizerweg 19

5222 BC ’s-Hertogenbosch

Locatie (Google Maps)

Tussen Breda en Tilburg vindt u de vestiging van de RDW in Rijen:

Keuringsstation Rijen

Haansbergseweg 18

5121 LJ Rijen

Locatie (Google Maps)

En in west Brabant vindt u de locatie in Roosendaal. Deze vestiging is ook voor iedereen in de provincie Zeeland goed bereikbaar.

Keuringsstation Roosendaal

Borchwerf 18

4704 RG Roosendaal

Locatie (Google Maps)

In de buurt van Eindhoven zit de laatste locatie in Noord Brabant. Deze vindt u hier:

Keuringsstation Veldhoven

De Run 4412

5503 LR Veldhoven

Locatie (Google Maps)

Zuid Nederland

In de provincie Limburg vindt u nog 2 locaties van de RDW voor uw identificatie afspraak en het inleveren van uw BPM aangifte. In het noorden vindt u de vestiging in Venlo en in het zuiden in Elsloo.

Keuringsstation Venlo

Stanleyweg 4

5928 LR Venlo

Locatie (Google Maps)

Voor Maastricht, Sittard en Heerlen en omgeving is Elsloo het makkelijkste bereikbaar.

Keuringsstation Elsloo

Business Park Stein 160

6181 MA Elsloo

Locatie (Google Maps)

RDW en BPM

De RDW heeft dus niks te maken met BPM. De Belastingdienst int BPM en controleert de BPM aangifte als een auto geïmporteerd wordt. De BPM aangifte kan wel direct ingeleverd worden in de belastingzuil die u vindt op ieder keuringsstation van de RDW.

Wilt u meer informatie over BPM, de meest gunstige BPM aangifte of de RDW? Neem dan contact met ons op.

Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?