De vragen die wij in dit tweede deel verder gaan beschrijven zijn:
Hoe kan ik BPM aangifte doen en wat moet ik allemaal meesturen?
Hoe lang duurt het voordat ik mijn kenteken heb nadat ik BPM aangifte heb gedaan?
Moet ik BTW betalen bij het kopen van een auto in het buitenland?
Hoe kan ik BPM aangifte doen en wat moet ik allemaal meesturen?
Op het moment dat u een auto importeert moet deze auto eerst naar de RDW om technisch gekeurd te worden. U kunt bij de RDW een afspraak maken voor deze keuring, dat kunt u hier doen op de website van de RDW. Normaal gesproken kunt u op werkdagen tussen 8.00-12.00u terecht bij de RDW zonder afspraak. De RDW zal het buitenlandse kentekenbewijs innemen en u een zogenaamde werkorder geven waarop alle gegevens van het voertuig staan. Hoe dit precies in z’n werk gaat heeft de RDW in een schema verwerkt die u hier kunt vinden. De RDW keuringslocaties vindt u op onze website hier. Op het moment dat de auto gekeurd is door de RDW kunt u alle benodigde papieren in de brievenbus van de Belastingdienst deponeren. Deze brievenbus bevindt zich in de wachtruimte van het RDW keuringsstation. U kunt ook per post de aangifte versturen. De adressen hiervoor vindt u hier.
U moet meesturen voor BPM aangifte:
Elke BPM-aangifte:
- formulier voor de bpm aangifte
- formulier bpm berekening
- kopie van de machtiging (als u voor iemand anders aangifte doet)
- het formulier dat u van de RDW heeft ontvangen
BPM-aangifte bij afschrijving met een koerslijst:
- formulier voor de bpm aangifte
- formulier bpm berekening
- kopie van de machtiging (als u voor iemand anders aangifte doet)
- afschrift van de koerslijst
- het formulier dat u van de RDW heeft ontvangen
BPM-aangifte bij afschrijving met een taxatierapport:
- taxatierapport
- formulier voor de bpm aangifte
- formulier bpm berekening
- kopie van de machtiging (als u voor iemand anders aangifte doet)
- kopie inkoopfactuur
- het formulier dat u van de RDW heeft ontvangen
Belangrijk: doet u BPM aangifte in combinatie met een taxatierapport? Verander dan niks aan de staat van de auto, motor of camper. Deze moet in dezelfde staat blijven zoals deze getaxeerd is totdat u het betaalbericht heeft ontvangen. In het betaalbericht kan een hertaxatie worden aangekondigd. In dat geval dient u het voertuig nog tot en met het moment van hertaxatie in dezelfde staat te laten.
Op het moment dat u de alle formulieren heeft ingevuld en verstuurd heeft u BPM aangifte gedaan. Zorg ervoor dat alle formulieren juist zijn ingevuld en dat u een correct emailadres heeft ingevuld. Op dit emailadres ontvangt u alle correspondentie vanuit de Belastingdienst met betrekking tot de vorderingen van uw aangifte. Ook ontvangt u op dat emailadres het zogenaamde betaalbericht waarin staat aangegeven waarheen u het te betalen BPM bedrag dient over te maken. Nadat u de betaling van de BPM voldaan heeft ontvangt de RDW een zogenaamd fiscaal accoord, waarna het nieuwe kentekenbewijs wordt vrijgegeven en naar u verstuurd wordt. Het enige wat u doen nog hoeft te doen is kentekenplaten laten maken en deze monteren op uw auto.
Hoe lang duurt het voordat ik mijn kenteken heb nadat ik BPM aangifte heb gedaan?
Nadat u aangifte heeft gedaan voor de BPM zal de Belastingdienst uw aanvraag in behandeling nemen. Normaal gesproken wordt de BPM aangifte die u in de brievenbus van de Belastingdienst bij de RDW heeft gedeponeerd de volgende werkdag bij het Belastingdienstkantoor gebracht. De Belastinginspecteur zal de aangifte gaan verwerken in zijn of haar systeem. Onze ervaring is dat u binnen 4 tot 5 werkdagen nadat u alle formulieren in de brievenbus heeft gedaan een email ontvangt met daarin het zogenaamde betaalbericht. In deze email vindt u de mogelijkheid hoe u het te betalen BPM bedrag kunt overmaken naar de Belastingdienst en welke kenmerken u in uw betaling moet gebruiken om te zorgen dat de Belastingdienst uw betaling kan terug vinden. De Belastingdienst controleert elke werkdag nieuwe betalingen. Zodra u betaling binnen is bij de Belastingdienst zal de Belastinginspecteur zijn “fiscaal akkoord” geven, wat zoveel betekent dat hij de RDW opdracht geeft om het nieuwe kentekenbewijs naar u te versturen. De RDW verstuurt naar het door u opgegeven adres de kentekencard. Hiermee kunt u kentekenplaten laten maken die u op de auto kunt monteren. Kentekenplaten kunt u bij de plaatselijke automaterialen-winkel laten maken (via internet zoeken naar automaterialen i.c.m. uw woonplaats). Al met al duurt het hele proces vanaf het deponeren van de benodigde formulieren tot en met het ontvangen van de kentekencard zo’n 8-10 werkdagen.
Moet ik BTW betalen bij het kopen van een auto in het buitenland?
Nederland is onderdeel van de Europese Unie. Sinds 1993 (naar aanleiding van het verdrag van Maastricht in 1992) is er geen controle meer van goederen die binnen de grenzen van de Europese Unie worden vervoerd en vormt de EU één grondgebied. Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal en hebben we te maken met de zogenaamde “intracommunautaire leveringen van goederen”.
Er is een verschil tussen iemand die de auto als particulier aanschaft en een auto die door een bedrijf wordt aangeschaft met betrekking tot de BTW. In de basis is het zo dat u geen BTW hoeft te betalen maar er zijn wat uitzonderingen.
Als zakelijke koper wordt de auto exclusief BTW aan u geleverd als dit een BTW-auto betreft. De verkoper is belast met 0% BTW in het andere land van de EU op het moment van verkoop en de koper zal in Nederland BTW moeten aangeven via de BTW aangifte die dan weer als voorbelasting kan worden afgetrokken. Bij een marge-auto (waarbij de BTW reeds is voldaan en de auto dus niet exclusief BTW geleverd kan worden) is geen BTW verschuldigd (let op bij auto’s die jonger zijn dan 6 maanden (factuurdatum t.o.v. datum eerste toelating) of die minder dan 6.000km hebben gereden. In dat geval dient wel BTW betaald te worden over deze marge-auto). Zakelijke kopers verwijzen we in dit kader graag even naar dit artikel op de website van de Belastingdienst.
Als particuliere koper krijgt u niet een BTW-heffing van de Belastingdienst aangezien u niet exclusief BTW kunt kopen in een lid van de EU zonder BTW-nummer. Hierop is 1 belangrijke uitzondering: bent u particulier en koopt u een gebruikte auto in een EU-lidstaat die jonger is dan 6 maanden of minder dan 6.000 km heeft gereden dan wordt deze auto als “nieuw” bestempeld door de Belastingdienst voor de BTW (dus 11 maanden en 3.000km is ook nieuw voor de BTW). De periode van 6 maanden is de periode tussen datum eerste registratie en de factuurdatum wanneer u de auto heeft gekocht en dus niet de datum dat u BPM aangifte gaat doen. Dit geldt overigens alleen voor de BTW en niet voor de BPM (lees hier meer daarover). Dit betekent dat u alsnog een BTW-aanslag ontvangt van (op dit moment) 21% over de aankoopwaarde, ook als u al BTW betaald heeft in een ander land van de EU. U dient, als dit het geval is, ook dit formulier in te leveren bij uw BPM aangifte. Op dit formulier vindt u ook de voorwaarden voor wat onder een vervoermiddel wordt verstaan en wanneer deze als nieuw of bijna nieuw wordt bestempeld. U kunt echter wel de betaalde BTW in het land van herkomst (proberen) terug te vragen. Dit is een lange weg, maar daar heeft u wel recht op. Zorg er dan wel voor dat u de BTW ook op de verkoopfactuur hebt staan. Oftewel, koop zo’n jonge auto dan bij een (auto)bedrijf die de BTW apart specificeert zodat u kunt aantonen dat u de BTW reeds voldaan heeft in het land van herkomst. Een particuliere verkoper kan geen BTW apart specificeren op een verkoopfactuur (dit is dus de prijs inclusief BTW) waardoor u dus 2 keer BTW betaalt.
Een particulier kan wel een factuur uitreiken met 0% BTW. Als zakelijke kopers dient u altijd een factuur te ontvangen van een particuliere verkoper aangezien deze in de administratie bewaard moet blijven. Duitse verkopers kunt u eventueel op deze website laten zien hoe ze excl. BTW een auto kan factureren.
Concreet is het antwoord dus dat u geen BTW hoeft te betalen voor een gebruikte auto die u in één van de Europese lidstaten koopt. Een overzicht van de EU-landen en de uitzonderingsgebieden binnen de EU vindt u hier: Belastingdienst EU-landen.
Koopt u een auto van buiten de Europese Unie dan heeft u te maken met andere regelgeving met betrekking tot de BTW en moet u wel altijd BTW betalen in Nederland. De BTW die u moet betalen voor een voertuig van buiten de EU bedraagt 21% over de douanewaarde. Dit is de waarde die vermeldt staat op de verkoopfactuur + kosten van het transport. Over deze douanewaarde betaalt u naast de BTW ook nog 10% invoerrechten. De douanewaarde kan afwijken doordat de waarde op de verkoopfactuur volgens de Douane niet overeenkomt met de waarde van het voertuig. Het voertuig dient bij de Douane waar deze Nederland binnen komt te worden aangemeld. De BTW dient u te voldoen aan de Douane. Het traject van buiten de EU is dus een stuk lastiger en vaak ook kostbaar.