Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

De duplicaatcode bij herinvoer: rechtmatig of niet?

Bij de herinvoer van een auto die eerder een Nederlands kenteken had, past de RDW standaard een duplicaatcode toe op de nieuwe kentekenplaten. Deze praktijk roept echter vragen op over de rechtmatigheid ervan.

Wat is een duplicaatcode?

Een duplicaatcode is een cijfer dat boven het eerste streepje op een kentekenplaat wordt aangebracht. Het geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Bij de eerste afgifte staat er geen code, bij de tweede een ‘1’, enzovoort.

De standaardprocedure bij herinvoer

Wanneer een auto die eerder een Nederlands kenteken had opnieuw wordt ingevoerd, hanteert de RDW als standaardprocedure dat er nieuwe kentekenplaten worden afgegeven met een (opgehoogde) duplicaatcode. Dit gebeurt ongeacht of bij de eerdere uitvoer de platen waren vernietigd.

Wij lossen de duplicaatcode met u op!

Bolsenbroek & Partners heeft, behalve de succesvol gevoerde procedure bij de Raad van State, maatwerkoplossingen voor de individuele gevallen. Op dit moment wordt, wanneer u op een juiste wijze bezwaar maakt, de duplicaat teniet gedaan in het geval dat het gaat om duplicaatcode na herinvoer. Dit gebeurt alleen maar nadat u via het aanschrijven van de juiste RDW-ers bezwaar maakt. We kennen voorbeelden waarbij het binnen 3 werkdagen al was opgelost.

Wilt u onze hulp hierbij? Mail ons!

Redenen voor de duplicaatcode

De RDW rechtvaardigt deze als volgt:

  1. Het dekt het risico af op eventuele onvernietigde nummerborden bij de eerdere uitvoer.
  2. Het garandeert dat er niet meer dan het maximaal toegestane aantal kentekenplaten voor dat voertuig in omloop zijn[2].

Kritiek op de procedure

Critici stellen dat deze standaardprocedure niet altijd gerechtvaardigd is:

  1. Als de eigenaar kan aantonen dat de oude platen zijn vernietigd, zou er geen reden zijn voor een duplicaatcode.
  2. De procedure kan onterecht de suggestie wekken dat er iets mis is met het voertuig, wat de waarde negatief kan beïnvloeden.

Juridische onduidelijkheid

De rechtmatigheid van deze procedure is niet volledig duidelijk. In een uitspraak van de Raad van State werd gesteld dat uit de relevante wet- en regelgeving niet blijkt dat het al dan niet aanbrengen van de duplicaatcode verplicht is. Dit suggereert dat er ruimte is voor interpretatie en mogelijk voor aanpassing van de procedure.

Conclusie

Hoewel de RDW de toepassing van de duplicaatcode bij herinvoer rechtvaardigt als een veiligheidsmaatregel, blijkt dat in het geval van herinvoer de duplicaatcode standaard succesvol ongedaan gemaakt kan worden. Wij zijn van mening dat de RDW éigenlijk pro-actief zou moeten handelen door álle kentekens die na herinvoer een duplicaatcode kregen daarvan weer te ontdoen. Helaas is dat nog niet aan de orde. Wij helpen u graag!

Eerdere berichten op onze website over dit onderwerp

Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Abonneer u op onze nieuwsbrief en mis niets van het laatste nieuws en updates.