Reviews

4.7/5

4.9 van 5 sterren

4.5/5

4.9 van 5 sterren

De digitalisering van de BPM aangifte

In 2019 is het nog steeds de bedoeling dat een BPM aangifte op papier geprint wordt. Daarna moet er een envelop omheen, een postzegel (of waarschijnlijk 2) er op en per post versturen. De Belastingdienst en IT blijft toch blijkbaar een lastige combinatie. Waar ongeveer iedereen digitaal alles verstuurd om bomen te sparen en snel alles compleet verstuurd gaat dit bij de BPM aangifte nog steeds niet. Maar heel langzaam lijkt daar nu wat verandering in te komen.

Papier en halfdigitaal

Op dit moment kun je het formulier downloaden en deze “digitaal” invullen op de computer. Dit formulier is vorig jaar op 1 november gewijzigd. Voor de meesten zal dit een behoorlijke uitdaging zijn om het formulier goed in te vullen en het is er zeker niet makkelijker op geworden.

Op de site van de Belastingdienst word je ook behoorlijk richting het huidige BPM regime gestuurd, tenzij je alle BPM regimes wilt gaan berekenen die mogelijk zijn. Alle BPM regimes vanaf de datum 1e toelating in Europa mogen namelijk gekozen worden voor de juiste BPM aangifte. Succes als je dit met de hand wilt gaan berekenen.

Proef digitaal voor particulieren

De Belastingdienst is onlangs gestart met een proef voor digitale aangifte. Particulieren kunnen BPM aangifte doen voor een “gewone” personenauto of motor. Echter alleen voor een tabelaangifte en niet voor een koerslijst of aangifte met een taxatierapport.

(Mag dat? Alleen de aangiftetabel gebruiken (de voorkeur van de Belastingdienst) waardoor de aangifte makkelijker wordt? Waarschijnlijk wel omdat het een “proef” is.)

Particulieren kunnen inloggen met de DigiD en BPM aangifte online indienen. Wil je als particulier een koerslijst of taxatierapport gebruiken? Dan kun je dus niet meedoen met deze proef.

Digitaal voor iedereen?

Het zal nog wel even duren voordat iedereen digitaal aangifte kan gaan doen. Zonde, want op dit moment wordt alles geprint, verstuurd per post in een envelop naar Heerlen, waarna het door de Belastingdienst in Heerlen weer wordt ingescand om digitaal te versturen naar de kantoren van de Belastingdienst. Hoe makkelijk zou het zijn om gewoon alles digitaal te versturen?

Op dit moment moet u dus de BPM aangifte versturen per post naar:

Belastingdienst
Postbus 2710
6401 DE Heerlen

Facebook
Twitter
LinkedIn

OP DE HOOGTE BLIJVEN?